friss - hiteles - magyarul izraeli

Izraelinfo

Izraelinfo

Izraeli magyarok izraeli magyarokról

Izrael országában kelt életre a zsidó nép – aztán jöttek a magyarok, és így szóltak hozzá: „Na gyere, gyere, ülj le, együnk valamit!”

2019. április 26. - Izraelinfo

stefan_braun.jpgStefan Braun, az életművész divatkreátor

„Az ember azért eszik – írta apám Paprika című magyar szakácskönyvének az előszavában –, hogy éljen. A magyar ember azért él, hogy ehessen.”

Ez a mondat nemcsak találóan pontos, de egyúttal össze is foglalja, milyenek a magyarok. A magyar zsidóság legkiemelkedőbb jellemzője is az élet és a humor szeretete volt. Szerettek enni, szerettek inni, szerettek nevetni (mindannyian, kivéve Kishont, aki általában keserű volt), szerettek szeretni. A magyar nőknek barackszínű volt a bőre, és csintalan a tekintete. A férfiak fennhangon veszekedtek egymással a nappaliban, megfogadták, hogy soha többé nem beszélnek egymással, aztán erről még elbeszélgettek egy órát, miközben a gyerekek kiszöktek a konyhába, és felfalták a maradék kolozsvári rakott káposztát, amit anya kizárólag a vendégeknek készített.

Kétlem, hogy bárki a magyar zsidóknál gyorsabban integrálódott volna Izraelben. Ha nem lett volna olyan rettenetes akcentusuk, észre sem vette volna senki, hogy a magyarok máshonnan jöttek.

Egy magyar zsidó, akit Herzl Tivadarnak hívtak, és aki a Dohány utcai zsinagóga melletti házban született, megálmodta a zsidók államát, a szomszédai pedig az elsők között eredtek az álmai nyomába. Ők nem csak kivándorolni akartak Erecbe, hanem ott új hazát teremteni, kávéházzal, színházzal, újsággal, szatírával.

A magyarok azzal a céllal alijáztak Izraelbe, hogy haladéktalanul izraelivé váljanak. Az első generáció megalapította Petah Tikva városát és a jeruzsálemi Magyar Házakat, ahol szállást adtak a rászoruló magyaroknak. Az 1920-as években ötven magyar mérnök érkezett Izraelbe, miután megalapították a Mehandész csoportot, és azonnal belekezdtek az épülő állam tervezésébe. Nagyapám, David Giladi még egy könyvet is írt ezekről a pesti mérnökökről.

teddi_kollek.jpgTeddi Kollek, Jeruzsálem volt polgármestere

A bevándorlók következő generációja sem bírta kivárni, hogy izraeli lehessen. Kishon a kibuc vécéjén ülve bemagolta a teljes héber–héber szótárt, apám tizenhét és fél évesen bevonult a hadseregbe, és úgy tanult meg ivritül, hogy németről fordította a tisztnek, mit mondott a tizedes magyarul a szerb–horvát újoncoknak. Abraham Ronai még egy szót sem értett ezen a nyelven, de budapesti akcentusával már ivritül adta elő Shakespeare-t az Ohel Színház színpadán. Farkas, a karikaturista Zeevre változtatta a nevét, mert az magyarul farkast jelent. DOS megalkotta az izraeliség szimbólumát, Szrulikot tembel-sapkájával a fején, pedig ő maga inkább meghalt volna, mint hogy egy ilyen sapkát nyomjon elegáns feje búbjára.

Kishon leghíresebb cikkének a parafrázisával élve: sajnálom, de sikerült. A magyar zsidók mély nyomot hagytak Izrael kulturális és társadalmi szövetén – és mindeközben még jól is érezték magukat. A Mapaj-pártiak ki nem állhatták őket, mert nagypolgáriak voltak, a revizionistáknak gyanús volt a humoruk, de a magyarok erre rá se rántottak, mert éppen szilvalekváros palacsintát faltak Sosanánál. („Hívhatja magát Sosanának, úgyis Zsuzsi marad” – mondogatták róla maguk között.) Nem voltak ők úttörők a szó szocialista értelmében, nem csapoltak le mocsarakat, és nem népesítették be a sivatagot. Inkább elmentek a Mugrabi moziba megnézni, hogy rúgta be Puskás a három gólt. Igazi cionisták voltak, de hitük szerint a cionizmus lényege nem abban áll, hogy feláldozzuk magunkat a szent hazáért, hanem hogy egy normális államot teremtünk, és minden percet kiélvezünk.

Izrael országában kelt életre a zsidó nép – aztán jöttek a magyarok, és így szóltak hozzá: „Na gyere, gyere, ülj le, együnk valamit!”

Jair Lapid, Kneszet-képviselő előszava a könyvhöz

izraelinfo_izrael70magyar_konyv_1.jpg

Az elegáns kiállítású, 328 oldalas színes albumot a Corvina Kiadó adta ki és a Líra Könyv bolt- és online hálózatában lehet megvásárolni (bolti ára 3990 forint).

Az #Izrael70magyar című, Izrael neves magyar eredetű bevándorlóiról készített jubileumi kötet szerzői közül Fenyves Gabriella és Silló Sándor 2019. május 6-án 17 órakor az Írók Boltjában (Bp. Andrássy út 45.), Politzer Maymon Krisztina és Frank Péter május 11-én 16 órakor a Láng Tékában (Bp. Pozsonyi út 5.) mutatja be és dedikálja az érdeklődőknek az ünnepi albumot.

A könyv Facebook oldala >>

A bejegyzés trackback címe:

https://izraelinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr9414787126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2019.04.26. 20:57:08

Egy biztos, ez a magyar-zsidó, zsidó-magyar, viszony meglehetősen, ambivalensre sikeredett.

Ha nem lettek volna a magyarok, beszélni sem tudtatok volna, most írtátok le.

Ugyanis az ivrit egyetlen egy nyugati nyelvből szláv, neolatin, indogermánból sem származtatható le.
Erről azért szólhatnátok Kertész Ákoséknak is, mert belőle csak az irigység beszélt.

keeper1 2019.04.26. 21:05:55

@Jakab.gipsz: Nos , Jakab, te tényleg Gipsz Jakab vagy ! Soha nem gondoltam volna, hogy írástudó(nak goldolt) figura ekkora ordas hülyeségeket képes leírni. Magyarul!!! Bozse Moj!

Piri és Barkas 2019.04.26. 22:16:24

Great. Good to know. Ez egy szuper cikk. Nem tudtam sok ilyen dolgot. Izrael egy fantasztikus ország és kúltúra. Long live Izrael, the best Red Sea destination ever !!!!

Jakab.gipsz 2019.04.26. 22:36:38

@keeper1: Nem értelek, mi rosszat vagy valótlant mondtam ? Én még a hazai ateista-zsidóktól jó elismerő szót nem hallottam a magyarokról, hol ott mindegyik magyar szakértőnek tartja önmagát.

Az anyázást pedig Kertész Ákos fejlesztette tökélyre, szerinte nem voltunk eléggé jók, kommunista embertípusnak, (eszünk ágában sem volt "jó-kommunistává válni"), most pedig nem vagyunk eléggé jók, liberális demokratának sem, ( eszünk ágában sincs), pedig ez a sátánfajzat Soros még egyetemet is alapított nekünk, tudod ő egy nagyon nagy filantróp.

Tehát kénytelen voltam utána nézni ennek a kis perpatvarnak alaposabban, mind azoknak amit, amit ti írtatok önmagatoktól, önmagatokról, önmagatoknak, már csak azért is mert Isten nem kockázik.

Weißkopf 2019.04.26. 22:41:29

@Jakab.gipsz: "az ivrit egyetlen egy nyugati nyelvből szláv, neolatin, indogermánból sem származtatható le": Ki állította ezt? A ivrit a héber nyelv modern változata; kb. úgy viszonyul a bibliai idők héberéhez, mint az újgörög az ógöröghöz.

éteIízesítő 2019.04.26. 23:53:42

Nahát, akkor irány Izráel, magyarországi zsidók.
Persze ez nem win-win. A magyroknak win.

éteIízesítő 2019.04.26. 23:58:16

@Jakab.gipsz:
a zsidó "értelmiségiek"* szerint a magyarok primitívek, jobbágyok, szemetek
*ez így együtt (zsidó+értelmiségi) parazita megmondóembert jelent, nem egy tanult, művelt, okos valakit

2019.04.27. 00:34:14

@Jakab.gipsz: Hát tudod, ha kiröhögnek a zsidók minket, igazuk van. Éppen csak megszabadultunk egy megszállótól, éppen csak megkaptuk a 40 éven át óhajtott szabadságot, és ahelyett, hogy örülnénk neki meg élnénk vele, mit csinálunk? A korábbi megszállókhoz dörgölőzünk, és megint egy diktátort segítettünk hatalomba, aki ráadásul nem csak szocialista jegyeket, mutat, hanem nemzetieket is. Érted, ugye? Nemzeti, meg szocialista. Így együtt. Hülye nép az, aki ilyet művel? Naná! Hogy egy másik idiótát idézzek: ''Mi az hogy! Nagyon is!''

Európai téridő 2019.04.27. 07:09:26

@Jakab.gipsz: Az ivrit a jiddist felváltó héber gyökerű új nyelv.
@kermi: "Kit idegen népek fogtak középre.""Dehogy testvér a magyarhoz a világ,/Ellensége minden meber, akit lát."(Petőfi:A székelyekhez) Ez az alap, hogy kikkel is vagyunk körülvéve, Okostojat. És az ő pofátlanságaikra válasz hazánkban az, ami mára kialakult. És ezért nem hisszük el az ő bülbülszavaikat sem.

gzeevi 2019.04.27. 07:31:21

@Jakab.gipsz: Istenem, de hülye szegény...! Hát akkor továbbra is beszélnénk oroszul, angolul, németül, franciául, és persze, héberül, csak éppen magyarul nem. Meg hottentottául sem. Nagy veszteség... Kinek is? Nem írták volna meg a Pál utcai fiúkat, a Csárdáskirálynőt, Heltai nem írta volna meg a János vitézt, Radnóti, Rejtő, stb - nem magyarul írtak volna. És nem értenénk egy ostoba hozzászólást.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.27. 08:16:59

Alapvetően az első nemzedékek még nem igazi zsidók identitásban, mármint azok, akik Nyugat- és Közép-Európából, s az USA-ból vándorolnak be. Ők sokkal inkább az illető országok népéhez tartozó sajátos csoportok.

Jakab.gipsz 2019.04.27. 08:24:01

@Weißkopf: @kermi: @Európai téridő:

Az a baj veletek magyar anyanyelvű zsidókkal, a "zsidajainkal ", hogy nem veszitek komolyan, "Isten-fogalmát", pedig nem ártana.

Itt valami nem stimmel, (kilóg a lóláb)! Hogyan beszélt Jézus az a (rossz zsidó) a zsidókhoz, héberül ? Kötve hiszem, inkább arámiul.

A héber csak írás-jelek halmaza, nincs benne magánhangzó éppen ezért lehet forgatni a mondatok értelmét.
Hogyan beszélt Marx anyja, Karcsikához jiddisül, ez kb olyasmi mint az afrikans nyelv, a délafrikárban, egy keverék szavak halmaza. Marx az irodalmi németet csak az iskolába tanulhatta meg. Rövidre fogva.

Tudnotok kell engemet Mózesnek nem a második kőtáblája érdekelt, amit át adott a zsidó-papoknak, hanem az első, amit nem-adott-át, hanem inkább össze tört!!!

Ugyanis egy verbális tettnek van egy igen komoly verbális üzenete, "ezeket a törvényeket nem kaphatjátok meg".

Ugyanis az első kőtábla darabkáinak össze illesztéséhez nincs, szükségem kőre, mint ahogyan a gordiuszi csomó kibogozásához sincs szükségem madzagra.

És ezért örök hála Kertész Ákosnak, Kertész Imrének, és persze Eli Wieselnek, a bennünket a magyarokat ért szidalmaikért, ugyanis ha egy költő hazudik, abban a pillanatban többé nem költő csak fűzfa poéta, ezeket már tetten lehet érni.

Nyugi nem kell hisztizni,

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.27. 08:29:13

@Jakab.gipsz:

Az ivrit (magyarul inkább hébernek szokás nevezni) egy sémi nyelv, az arab közeli rokona.

A zsidók már az i. e. V. sz. környékén feladták, a áttértek az arámi nyelvre (ami az ivrit közeli rokona). Csak maradványai maradtak.

A zsidók Palesztínából való elűzése után pedig immár teljesen kihalt beszélt nyelvként, csak istentiszteleti nyelvként maradt meg.

A cionista mozgalom vetette fel újraélesztését, s kezdetben voltak más elképzelések is, pl. egyesek a jiddist, mások anémetet, megint mások az angolt támogatték az ivrit helyett.

McKinney 2019.04.27. 08:52:36

egyszer csodás napokat tölthettem Izraelben, Farkas úr vezetésével
Todá Mr Zeev!

Jakab.gipsz 2019.04.27. 09:34:26

@MAXVAL bircaman közíró: Kiegészítés.

Arról az apróságról nem beszélve, hogy a zsidó papok a monoteizmus elméletét, a Ptolemaiosz királyok kérésére öntötték írásos formába, majd ez a szöveg lett átültetve görögre és latinra.

Ezért a Tóra bölcselete és klasszikus görög bölcselet össze mérhető, azért mert mind e kettő egy-egy sajátos logikai rendszert alkot.

Európai téridő 2019.04.27. 09:49:01

@Jakab.gipsz: bircaman elég jól elmagyarázta a különbségeket, te Hájfejű Elemér!

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.27. 09:53:16

@éteIízesítő: Én meg azt mondom, hogy szívesen látunk minden magyar származású izraeli állampolgárt! Nagyon sajnálom, hogy a világtörténelem borzalmas kényszere miatt annyi magyar ajkú, magyar állampolgárnak kellett meghalnia és olyan sok ment ki Izraelbe.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.27. 09:56:04

@Jakab.gipsz: A Talmud magyar fordítása nagyon lassan halad, ha halad egyáltalán...Vagy 150 éve kezdték el, de közben volt két világháború, ember lépett a Holdra, összeomlott a Szovjetunió, Kína lett a világ legnagyobb exportőre, de a fordítás sehogy sem halad...Vajon miért?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.27. 10:03:03

@Jakab.gipsz:

Az alexandriai zsidók nagy munkája ez, s ez sokat segített később a kereszténységnek is.

éteIízesítő 2019.04.27. 10:37:12

@AZ IGAZI HUNGAROFIL:
nincsenek magyar származású izraeli állampolgárok

Segna 2019.04.27. 10:39:50

Az olvasók többség elborzadva és undorral olvassa ezeket az ordas hülyeségete tartalmazó kommenteket, és csak mint vmi egzotikus, de undorító nyálkás lényeket a mikroszkóp alatt szemléli a gipszjakab birkaman stb. féléket. Nem is tudom miben bízunk inkább, h valaki fizet nekik ezért, és a kenyerükért remegve teljesítenek túl és írnak ilyeneket, vagy ilyenekért azért már még a lakáj média sem fizet, és maguktól ilyen mérhetetlenül sötétek. Legjobb ha negligáljuk őket.
Klassz könyv lehet, megveszem.

Jakab.gipsz 2019.04.27. 10:58:57

@Segna: Melyik könyv érdekel, ne keverd össze, a Tórát és a Talmudot.

Ami pedig a monteizmus vagy a Jahveizmust illeti ezek is csak egy izmusok a sok közül, tehát vizsgálható mikroszkóp alatt is, egyébként nem új keletű megtette Spinoza és többek között a kései Wittgenstein is.

Szóval egy tabula rasanak eljött az ideje, (ha tetszik ez neked, ha nem) ugyanis minden gyermek "Mauglinak születik" még a piréz gyerekek is.

Jakab.gipsz 2019.04.27. 11:03:31

@MAXVAL bircaman közíró: , "Az alexandriai zsidók nagy munkája ez"

Igen figyelemre méltó munkát végeztek, ámde a környezetük matematikai ismereteit, még istenre hivatkozva sem haladhatták meg.

yourmomtits 2019.04.27. 11:26:27

@Segna: nem vagy felhatalmazva, h az olvasók többségének nevében beszélj. ezt nem vitaindítónak szánom, hanem, mint tényt közlöm.

Jakab.gipsz 2019.04.27. 11:52:58

@AZ IGAZI HUNGAROFIL:

A talmud jóval később keletkezett mint ahogyan a kereszténység szárba szökkent. Egyszer kézbe vettem egyet, (megvenni nem tudtam éppen akkor), gyorsan kiolvastam, sztereotípiák és klisék gyűjteménye, némi számmisztikával nyakon öntve. Ranschburg Jenő szemezgetett belőle, hogyan manipuláljuk a gyerekeket engedelmességre.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.27. 13:38:17

@éteIízesítő: Már hogyne lenne! Vagy százezer magyar ment ki Izraelbe!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.27. 14:43:15

@Jakab.gipsz:

A Talmud kb. egy zavaros gyűjtemény, azaz egymással ellentétes értelmezéseket tartalmas a Bibliáról, különböző szerzőktől. Ezért sokan elkövetik azt a hibát, hogy talmudi részleteket hivatalos zsidó tanításnak kezelnek.

Jakab.gipsz 2019.04.27. 18:43:14

@MAXVAL bircaman közíró: Így igaz a zsidó teológia sem homogén, csak éppen nem verik nagy dobra legalább akkora feszültség van a különböző csoportok között, mint a muszlinok között, csak ritkábban gyilkolásszák egymást.

Viszont előfordulnak zsidó-zsidó ideológiai gyilkosságok is, ami azért még is csak furcsa. Eli Wieselt például egy szatmári zsidó vádolta meg plágiummal, ( a magyar bírói kar pedig össze-xarta magát, és rádöbbent mit érezhetett Pilátus).

Nem vagyok pletykás de azért elmondom Eli mester futtatta fel a holokauszt bizniszt, és tette tönkre a sátánfajzat Sorossal karöltve Izraelt.

Ha a bexari magyar bíróság nem is döntött, "Isten" megtette helyette, Eli az utolsó óráiban minden művét megtagadta.

Visceroid 2019.04.27. 20:39:33

Tessék kikapcsolni a kommentelést az ilyen cikkek alatt!

Jakab.gipsz 2019.04.27. 20:47:37

@MAXVALL bircaman közíró: Azt ugyan nem értem mit értesz, "purcikázás alatt".

De azt remélem, tudomásul vetted, vannak dolgok amin el kell gondolkodni, főleg most amikor Armageddon mezeje körül, ismét fakó lovasok nyargalásznak.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.27. 21:11:57

@Jakab.gipsz: Grüner Miklós vádolta meg Wieselt, hogy nem ő a szerzője az "Éjszaka" című holokauszt dokumentációs irodalomnak. "A bátyámat nem sokkal ezután átvitték Mauthausenba – folytatja –, így egyedül maradtam. Ekkor fordultam segítségért apám barátaihoz: Lázár és Ábrahám Wieselhez. Lázár 1913-ban született és az azonosító száma az A-7713-as volt (az 1900-ban született Ábrahámé az A-7712), s amikor látták, hogy egyedül maradtam, a pártfogásukba vettek, törődtek velem, amennyire a körülmények megengedték.

Lázárral szabadultam, ami szintén összekovácsolt bennünket: a németek visszavonulásával előbb Glivicébe meneteltették a tábort 1945 hófúvásos januárjában, rengetegen meghaltak az erőltetett menetelésben. Három hónap múlva nyitott marhavagonokba zsúfoltak minket, de mire elértük Buchenwaldot, az emberek több mint fele meghalt, köztük Ábrahám is....Egy dél-svédországi újságtól 1986-ban kaptam egy telefonhívást, hogy nem akarok-e találkozni egy régi barátommal, Elie Wiesellel? Még a repülőjegyet is kifizetik. Először nem értettem, kiről beszélnek, de mondták: hát ő az a Lázár Wiesel, aki A-7713-as számmal volt a rabtársam. Nagyon megörültem és repültem Svédországba 1986. december 14-kén, de döbbenten láttam: egy idegen férfi áll előttem, aki magyarul nem is tudott, az angolt is erős francia akcentussal beszéli. Tíz percen belül vége is lett a találkozónak. Búcsúzóul azért még dedikált nekem egy könyvet, az „Éjszaka” című művet, amelyről azt mondta: ő írta. Elfogadtam, de jeleztem mindenkinek: ez az ember nem az, akinek mondja magát.

A kérdés nem hagyott nyugodni: az A-7713-as szám Lázár karján volt. Hogy került ez Elie Wieselhez, aki viszont senkinek nem volt hajlandó megmutatni az ő karját, mondván: az az ő teste, nem mutogatja senkinek? Egyszer tett kivételt egy izraeli sztárújságíróval, neki is csak egy szempillantást engedve, aki annyit mondott nekem: a számot nem tudta kiolvasni, de azt látta, hogy nem tetovált jel. Húsz évig kutattam, ahol csak tudtam, s kiderítettem: a magát Elie Wieselnek nevező személy soha nem is volt koncentrációs táborban, mert nem szerepel a hivatalos nyilvántartásokban.

A világhírű könyvet 1955-ben Lázár, az én egykori barátom adta ki Eliezer néven Párizsban „A világ hallgat” címmel....

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.27. 21:14:06

A világhírű könyvet 1955-ben Lázár, az én egykori barátom adta ki Eliezer néven Párizsban „A világ hallgat” címmel.

Ezt írták át 1958-ra „La Nuit” címmel franciára és „Night” címmel angolra Francois Mauriac (szintén Nobel-díjas író) közreműködésével – de ekkor már a 250 oldalas eredeti könyv csak 115 oldal volt, és Elie Wieselt tüntették fel szerzőként.

Ez lett világsiker, 10 millió példányt adtak el belőle, s 1986-ban Nobel-békedíjat is kapott érte. Egy sor elismerés követte ezt, Elie Wiesel megkapta többek között a Magyar Köztársaság Érdemrend Nagykeresztjét 2004-ben, lord lett Angliában. Mindeközben Lázár barátomnak egyszerűen nyoma veszett, pedig az egész világon kerestettem.

Sparti300 2019.04.27. 22:12:02

@éteIízesítő: Csak a magyar parlamentben kell körbe nézni és rá fogsz döbbenni arra, hogy mekkora baromságot írtál.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.27. 22:24:16

@Jakab.gipsz: Elie Wiesel-ről tudjuk, hogy az ötvenes években Párizsban idegenvezetőként is dolgozott. Feljegyezték róla, hogy általa kitalált történetekkel is etette az idegeneket...Van egy regénye, mely nem illik a holokauszt témához, én inkább titkos önleleplezésnek, önigazolásnak tartom - SONDERBERG ÜGY - "Elie Wiesel, known for his books rooted in the Holocaust, has produced a story probing the post-war generations’ ties to this dark period. Enter Yedidyah Wasserman, a child of survivors, who grows up to be a theatre critic for a New York City newspaper with a worldview inspired by his father and grandfather’s philosophical bent. Yedidyah becomes preoccupied early in his career with the trial of a young German student accused of killing his uncle. It resonates with the “ill-defined despondency close to melancholy” he has carried within since early childhood and drives him to uncover his real family legacy.

The German defendant, who pleads “guilty and not guilty,” seeks out Yedidyah years later to tell him the truth behind the death, a shockingly different and more poignant outcome than Yedidyah had imagined.

The ambiguous courtroom plea is the foundation of Wiesel’s thesis—that the generations born after the war are deeply ambivalent about the crimes of their ancestors and the fates of their families.

Yedidyah, the constantly ruminating protagonist, asks many questions but comes up short on answers. This novel, which toggles between first and third person perspectives, the past and the present, is written sparsely but seems scattered at times."

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.27. 22:40:16

"Yedidyah becomes preoccupied early in his career with the trial of a young German student accused of killing his uncle. " - "Yedidyah pályája elején egy fiatal német diák ügyét vizsgálta, akit a nagybátyja meggyilkolásával vádoltak." - Ez a fiatalember maga EW volt! - A történet szerint elmentek kirándulni egy hegyes-völgyes, vadregényes helyre és ott a nagybácsi beleesett egy szakadékba...EW unokaöccse lehetett az Éjszaka" valódi szerzőjének, akit Wiesel Lázárnak hívtak, de 1913-ban született, és neki tényleg A-7713 volt a karjára tetoválva. - Ami biztos és bárki ellenőrizheti: 1. EW bár azt állította, hogy van tetoválása, nem volt! 2. Soha nem tudott úgy magyarul, ahogyan egy máramarosszigeti embernek tudnia kellene, ahol a lakosság majdnem fele eredeti magyar származású volt és harmada pedig zsidó származású volt és beszélt magyarul. EW románul sem tudott egy szót sem! Néhány szót tudott csak magyarul.

Jakab.gipsz 2019.04.27. 22:43:32

@Visceroid:

Nem árt ha tudod, Derrida askenázi gyökerű francia dekonstruktivista filozófus szerint, az igazság egyedül az a dolog amit nem tudunk részeire bontani, ezzel szembe állítható, a hazugság, amely viszont soha sem válhat valóssággá.

Csak azért mert a te várakozásaidnak nem felelnek meg a kommentek, még nem szükséges letiltani, viszont ha hazugságon fogsz bárkit, pl. engemet, emelj szót bátran.

Ugyanis az könnyen előfordulhat, hogy tévedek vagy félre értettem valamit, kiigazítod a tévedésemet, és össze nevetünk, ugyanis az igazság soha sem okoz gyűlöletet.

Ha valaki letagadja a szörnyűségeket amelyek megtörténtek, az igen bűnt követ el, aki viszont mártírok vérével kufárkodik sokkal nagyobb bűnt követ el, mert a mártírok lelkét csonkítja meg.

Mi pedig öncsonkító koldusokat sem fizethetünk ki hamis pénzzel.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.27. 22:44:52

Későbbi szereplései során is hivatásos hazudozó, ügyes szélhámos benyomását keltette. - A zsidó rokonság, vallási vezetők kezdettől fogva tudtak a szélhámosságról, de féltek attól, hogy EW leleplezése ártana a zsidó ügynek...Kár volt, mert így a világ legnagyobb befolyású, részben mártír sorsú etnikumára is rávetül EW árnyéka...

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.27. 22:48:27

"Nincsen olyan titkos dolog, mit az idő ki nem forog."

Jakab.gipsz 2019.04.27. 22:49:03

@AZ IGAZI HUNGAROFIL:

Sokáig nem ismertem ennek a pernek a részleteit, csak furcsának találtam, egy szatmári kis ember vádjait egy Nobel-díjas író ellen.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.28. 08:12:25

@Jakab.gipsz: EW-t tudat alatt bántja a lelkiismerete, ezért a balesetet(?) autóbalesetként is megírja "A Baleset" (The Accident) című könyvében. - "While crossing the street to the theatre. Eliezer is hit by a cab and dragged several feet through the intersection. While being rushed to the hospital he gives Kathleen very clear instructions about who to inform and other menial task he needs her to perform for him. He then falls into a coma and does not wake up for another five days. The first hospital he is taken to says they have no open beds and cannot treat him. He
is then driven to New York Hospital." - eliewieselfoundation.org/elie-wiesel/books-elie-wiesel/ - As he reflects on his life and the decisions he’s made, he longingly reminisces about the relationships he once had with the men in his family (his father, his uncle, his grandfather) and the questions that remain unanswered. It’s a feeling that is further complicated when Yedidyah is assigned to cover the murder trial of a German expatriate named Werner Sonderberg. Sonderberg returned alone from a walk in the Adirondacks with an elderly uncle, whose lifeless body was soon retrieved from the woods. His plea is enigmatic: “Guilty . . . and not guilty.” - "Werner Sonderberg, az Egyesült Állomokban élő fiatal, német egyetemista kirándulni indul nála vendégeskedő, idős nagybátyjával az Adirondacks-hegységbe. A fiú egyedül tér vissza a túráról, majd később egy szikla tövében megtalálják a nagybácsi összeroncsolódott holttestét. A gyilkossággal megvádolt Sonderberg végig azt vallja, hogy bűnös... és ártatlan egyszerre." - Mindkét esetben séta ill. kirándulás alatt történik baleset ill. tragédia....Valami nagyon nyomhatta a lelkét EW-nek, hogy írói pályája legelején és legvégén is egy-egy könyvben is vall az ügyről... (Le cas Sonderberg, Paris 2008; The Sonderberg Case, New York 2010). - A regény az 50-es, 60-as évek Amerikájában játszódik. EW visszamegy a múltba, mindkét története kb. ugyanakkor játszódik....Nem tudott szabadulni az emlékeitől, a bűntudattól. A 3. (tulajdonképpen második) és az 57. (tulajdonképpen az 56.) - hátulról a harmadik könyve is ugyanaz körül forog...

Jakab.gipsz 2019.04.28. 09:31:32

@AZ IGAZI HUNGAROFIL: Eli mesterre én csak a parlamentben elmondott (angolul) beszéde miatt figyeltem fel, addig nem igazán érdekelt, (Ugyanis a két világháború közötti értelmiségünk olyan ismeret anyaggal indult az útjára és beszélte például az irodalmi németet angolt, ahogyan ezt ott csak a méreg drága elit iskolák tanítják meg.) Miközben magyarul sem felejtett el. Amennyiben egy költő a költészetet mint, művészi kifejező eszközt a napi politika eszközévé silányítja, úgy abban a pillanatban "fűzfa poétává" silányítja, magát a művészi kifejező munkát, és ez nem véletlen. Lásd Arany Vojtina ars poétikáját.

Nálunk ez a jelenség az évtizedek óta dúló, népi-urbánus irodalmi vita témája, de csak mint egy fügefa levél egy lényegesebb filozófiai vitát is eltakar. Koránt sem véletlenül van napjaink irodalmi Nobel-dij botránya.

Igen Eli mester már itt e földön Prométheuszi köveket és láncokat hurcolt, mert Isten nem ver bottal.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.28. 09:49:58

Grüner Miklós szerint 1986-ban a svéd újság azzal kereste meg, hogy barátja, Elie Wiesel, akinek A-7713-as tetoválása volt, él és össze hozzák vele. - Miklós elmondta nekik, hogy az ő barátját Wiesel Lázárnak hívták és nem tud Elie-ről. A találkozóra 1986. december 14-én Stockholmban a SAVOJ hotelben került sor. - (Csak Malmö-ben és Jönköping-ben találtam SAVOY hotelt. - Grüner nem emlékszik pontosan a hotel nevére. Egy előkelő hotel lehetett, a svéd újságíró, aki szervezte a találkozót, ha még él, pontosítani tudná.) - GM. szerint EW egy szót sem tudott magyarul vagy jiddisül és angolul beszélt erős francia akcentussal. - Ez azért érdekes, mert az EW-nek tulajdonított alapmű, jiddisül jelent meg Buenos Aires-ben. - "900 oldalas életrajzot írt jiddisül Un di velt hot geshvign (És a világ csendben maradt) címmel, amit kivonatolva Buenos Airesben adtak ki." - EW nem akarta megmutatni a karjára tetovált számot.(!) - GM. később megmutatta a számot egy izraeli újságírónak, aki bizonyos abban, hogy nem tetovált szám volt. - EW-ről készült olyan kép, ahol látszik a meztelen karja és nincsen rajta semmi jel vagy tetoválás! - (GM. egyébként 1982 óta Malmöben él.) - GM. szerint barátja, Lázár eredetileg magyarul írta meg a könyvét 1955-ben, amit azután jiddisre fordított (vagy fordították?) és 1956-ben adták ki.

Gabi Balogh 2019.04.28. 10:03:11

Ekkora zagyvaságot régóta nem olvastam... Nem is tudom ki írta mert név nincs a cikk mögött.

Igaz ami igaz magyar származású zsidók nagyon gyorsan elfelejtették honnan jöttek olyan gyorsan hogy amikor a 90es években aliáztunk gyermekként kellett fordítanom apámnak héberröl magyarra és vissza amit egy hivatalnokkal próbált megbeszélni pedig az illető magyar származású volt...

Nagyjából annyit kell tudni hogy a magyar származású Zsidók arra törekedtek hogy minél gyorsabban elfelejtsék honnan származtak, gyerekeiket nem tanították meg a magyarul.
Mind ezek után az átlag Izraeli semmit sem tud a magyarokról se a magyar étlapról.

Gabi Balogh 2019.04.28. 10:33:02

Visszaolvastam itt a kommenteket....
Te jóságos ég ennyi ennyi kreténség ritkán található egy helyen

Majdnem az összesnek semmi köze a cikkhez

Leállnak vitatkozni Eli Wieselről... Ki a f*sz E.W mintha valakit érdekelne.. vagy számítana valamit...Ő egy nagy senki, Izrael 90%-a azt se tudja ki az.

Jakab.gipsz 2019.04.28. 12:57:47

@Gabi Balogh:

Pedig nem ártana, ha tudnátok magyarul, ugyanis aki nem tud magyarul gondolkodni, az nem tudhatja, mit veszít.
Ha nem érted el magyarázom mi köze van a kommenteknek a cikkhez, mert amennyiben a te műveltséged és olvasottságod meg egyezik Izrael 90 % -val, ezzel nem nagyon dicsekednék, viszont érthető, hogy miért vagytok állig fegyverben acélkupolák alatt rettegve népes rokonságaitok gyűrűjében, önmagatok nagyságától eltelve.

Benneteket látva egy keresztény magyarba felmerül a kérdés, mi Isten célja veletek ?

Tehát a legegyszerűbb választ adta nektek a magyar, üljünk le együnk valamit a többit pedig bízzuk Istenre, "Isten ugyebár nem szokott kockázni".

Gabife 2019.04.28. 13:27:51

A fizetett és nem fizetett trollok, akik oly hosszan kommenteltek itt az eredeti tartalomtól teljesen függetlenül, végül is jót tesznek a könyv reklámjának, hisz minél több a komment annál jobban nő az oldal Google beli láthatósága. :) Tehát köszönet a trolloknak! A többi kedves érdeklődőt meg szeretettel várjuk a könyvesboltokban és könyvbemutatókon! :)

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.28. 14:27:37

Magamban kicsit megbocsátóbb vagyok EW-lel szemben. - Kamasz koromban egyszer külföldön szélhámosok becsaptak, elszedték a pénzemet és amikor már két napja éheztem, akkor már lopni is tudtam volna, hogy ehessek...EW akár Franciaországban, akár máshol élte meg a vészkorszakot, élete akkor rettegés és borzalom lehetett, amitől megborult, hazudni kezdett, hogy élhessen és ezt nem tudta már soha többé abbahagyni...Akik viszont kezdettől fogva tudták, hogy nem ő az igazi Lázár, nem is ő írta a KÖNYVET, és mégis futtatták, fedezték, azoknak nem tudok megbocsájtani.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.28. 14:43:12

@Gabi Balogh: Itt adódott a téma és EW neve összefonódott a holokauszttal, a kivándorlással, miért ne beszélhetnénk róla? - Más. Nem tudom, elmondhatom-e, de már csak elmondom. Apám egyik barátja 56-ban kivándorolt Izraelbe. Pár évvel később arról írt, hogy megtanulta a nyelvet, beilleszkedett, de diploma nélkül nem tud jó álláshoz jutni. - Tudna-e apám szerezni neki egy gépészmérnöki diplomát, mert azzal, (ha jól emlékszem Haifa) város Hulladék-Gazdálkodási Vállalatának igazgatója lehetne. - Apám furfangos ember volt és hamisíttatott egy ilyen diplomát, amit kijuttatott a barátjának, aki meg is kapta az állást. Hálából egy Doxa órát küldött apámnak...

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.28. 14:45:22

@Gabife: Itt nincsenek fizetett trollok. Az emberek elmondják a témáról eszükbe jutó gondolataikat.

Gabife 2019.04.28. 14:47:46

Ez egy első kézből származó információ? :)

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.28. 15:11:19

@Gabi Balogh: Emberileg érthető, hogy a magyar és a többi zsidók mindent el akartak felejteni és új életet akartak kezdeni. - Nem mindenki érezte magát otthon a sok zsidó között...pld. Bányász Kató néven publikáló Tóth Ágnes (Újhelyi Ágnes) 56-ban kivándorolt Izraelbe, de egy év után ott hagyta és inkább a SZER római tudósítója lett...

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.28. 15:16:46

@Gabife: Ez kulturális téma, az emberek döntő többségét hidegen hagyja. - Ki fizetne trollokat azért, hogy 8-10 embert befolyásolni próbáljanak? - A hobbim az amatőr kutatás, minden érdekes felderítése, hozzászólás, stb. - Tudna valakit, aki fizetne azért, hogy elmondjam a mindenkitől független, saját, (öntörvényű) véleményemet?

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.28. 15:27:36

Aki a magyar zsidók és Magyarország vészkorszak környéki sorsának okairól gyökeresen újszerűt, szenzációsat szeretne megtudni, annak ajánlom Borhi László korszakos könyvét: NAGYHATALMI ÉRDEKEK HÁLÓJÁBAN. (A szerző nem régen nyilatkozott, hogy ő is zsidónak minősített emberek leszármazottja, de ez majdnem mellékes.) - Minden másképpen van, mint ahogy a szovjet ellenség itteni kollaboránsai belénk verték.

gigabursch 2019.04.28. 16:25:10

Aki jót akar enni, az egyén egy jó csülköt vagy tárház.

Gabi Balogh 2019.04.28. 17:04:15

@Jakab.gipsz:
Újra elolvastam a cikket hogy talán félreértettem valamint, magyar bevándorlókról van szó.
Hogy a francba jön ide Éli Weisel meg a holocaust.

Nem kell nekem sem az itt élőknek olvasni Eli Wiesel könyvét... Elég volt megkérdezni nagyszüleimet hogy mi történt, meg azt a pár ezer embert aki túlélte. Észt se kell nagyon osztani errefelé köszönöm szépen elég műveltek vagyunk ahoz hogy sikeres országot teremtsünk...

Amíg itt mindenki abban a hitben van hogy az Izraeiek a holocausttal vannak állandóan elfoglalva meg Eli Weisel/shmeisellel, ez mind a múlt és inkább a jövőre törekszünk gondolni.

Mellesleg a zsidóknak nem Amerikában vagy Franciaországban van a helyük, gyáva férgek (Wiesel és társai) oda menekültek mert kényelmes, itt meg a népük vért köp hogy netán újra ki akarnák irtani őket legyen hova menekülni.

Jakab.gipsz 2019.04.28. 18:00:42

@Gabi Balogh: Hát ez az Gabi, ez a lényeg.

A nagyképű ostobák hazudozásait, rendszerint a hétköznapok kis emberei szívják meg. És ez így megy évezredek óta.

Mert ahogyan elesett a Maszada, éppen úgy, minden erőd elesik, ha csak a "fizikai erők" védelmezi.

Segna 2019.04.29. 08:06:52

@Jakab.gipsz: melyik könyv érdekel? kérded... szövegértés! Ez egy könyvajánló alapvetően, engem ez a könyv érdekel. Én csupán azért olvastam el a cikket, mert kíváncsi voltam erre a könyvre, és nem azért, hogy a cionista-anticionista-hungarista és egyéb-ista nézeteimet másra tukmáljam.

gigabursch 2019.04.29. 10:10:04

@AZ IGAZI HUNGAROFIL:
Aki meg egy kicsikét vissza akar tekinteni annak javaslom, hogy az alábbi könyveket olvassa el és értékelje EGYÜTT (ha zsidó, ha nem zsidó):

Illés Béla: Kárpáti rapszódia
Szabó Dezső: Elsodort falu
Tormay Cecile: Bujdosó könyv

Egyik sem könnyű olvasmány, még gyakorlott és olvasni szerető olvasóknak is időt vesz igénybe, amíg befejezi őket. Ennek a három könyvnek a tükrében mindenki átláthatja azt, hogy az asszimilációra hajló zsidóságot (ami a java volt) milyen úton módon csavarták meg háromszor, miközben a hithű zsidóságot a másik irányba kétszer, úgy hogy azok emberek, akik származásilag zsidók voltak de sem nem hajoltak az asszimilációra, sem nem számított nekik a hagyományaik megtartására, hanem csak egy ócska cionista mocsoknak lettek a kutyái, hogyan ölték ki a többségi társadalomból mindennemű elfogadást a zsidók irányába (értsd: patkánylázadás - vészkorszak (ahol a nyilasok kápói egytől egyig lapot váltottak, majd jött számukra az általuk végrehajtott =>) - ávós terror összesen negyven éve), és közben hogyan lett mindenki kölcsönösen bűnbak a másik szemében.
Az a helyzet, hogy az én nézőpontomból a zsidóknak saját maguknak kéne felszámolni ezt a cionista, világhatalami agybajt ahhoz, ismét emberként tekintsenek rájuk és ne "csak zsidóként".

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.29. 10:40:47

@gigabursch: A főként XIX. századi Magyarországra irányuló zsidó migráció következményeivel mindenki tisztában volt, (Deák, Széchenyi, Kossuth, Petőfi, stb.), látták a veszélyt, de tenni nem tudott ellene senki. A Habsburgok Mária Terézia óta kifejezetten támogatták a hozzánk irányuló zsidó migrációt, sőt, ide toloncolták őket az örökös tartományokból. Petőfi meg is állapította, hogy azokban a vármegyékben, ahol megjelentek, rövidesen elszegényedett az őslakosság. - A további következményeket is tudjuk, igen ambivalens hatással voltak Magyarországra. Egyrészt ott volt az érték- és kultúra teremtő, hasznos réteg, Semmelweis, Ganz, Weiss Manfréd, Zsolnay, Molnár Ferenc, Kálmán Imre, stb., másrészt ott volt az országot, különösen az idegközpontját szétrothasztó Galilei kör, Jászi Oszkár, szabadkőművesek, szocialisták és a szinte vagy teljesen galiciai migráns leszármazottakból álló kommunista népbiztosok, vezetők, stb., akik 1918-19-ben soha helyre nem hozható, tatárjárásnál, Mohácsnál nagyobb trianoni tragédiába sodorták a nemzetet. - Mindez azonban száz éve történt és a ma más a helyzet. - A magyar nemzet minden elemének összefogásából, egymás múltjának, szenvedéseinek megértéséből épül a közös jövőnk. Értékeljük és szeressük egymást!

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.29. 16:15:58

@Gabi Balogh: Nincs tudomásom arról, hogy izraeli vagy más országbeli zsidó vallási vezetők, vagy politikusok, közéleti személyiségek tiltakoztak volna EW tevékenysége, könyvei és kitüntetései ellen, vagy megpróbálták volna leleplezni a hamisítást.

Jakab.gipsz 2019.05.11. 14:15:11

@AZ IGAZI HUNGAROFIL:

És ez még csak a jéghegy csúcsa: "Nincs tudomásom arról, hogy izraeli vagy más országbeli zsidó vallási vezetők, vagy politikusok, közéleti személyiségek tiltakoztak volna EW tevékenysége, könyvei és kitüntetései ellen, vagy megpróbálták volna leleplezni a hamisítást."

És most azon töröm a fejem, hogy szép szomorú lelketeket az (örök kárhozattól), hogyan mentsem meg.

Izraelinfo · izraelinfo.com 2019.05.24. 16:24:20

Megvettétek már a könyvet?
süti beállítások módosítása