friss - hiteles - magyarul izraeli

Izraelinfo

Izraelinfo

70 magyar Izrael dicsőségére

Izrael neves magyar eredetű bevándorlóiról készített jubileumi kötetet adott ki az Izraelinfo

2019. április 24. - Izraelinfo

izraelinfo_izrael70magyar.jpg

Ki álmodta meg Izrael államát? Kinek a filmjét nevezték először Oscar-díjra? Ki hamisította Eichmann útlevelét? Ki fejlesztette ki a Vaskupolát? Mindezekre és még sok más, Izraellel kapcsolatos kérdésre választ kap, aki belelapoz ebbe az ünnepi albumba, melyet Izrael állam függetlenségének 70. évfordulójára készített el az Izraelinfo Alapítvány, magyarul beszélő izraeliek közössége.

70 magyar vonatkozású izraeli történet szerepel benne, ismert és elismert, a szerzők által leginkább bemutatásra érdemesnek talált magyar származású személyiségekről.

Jair Lapid kneszet-képviselő ezeket a sorokat írja az #Izrael70magyar című album előszavában:

„Kétlem, hogy bárki a magyar zsidóknál gyorsabban integrálódott volna Izraelben. Ha nem lett volna olyan rettenetes akcentusuk, észre sem vette volna senki, hogy a magyarok máshonnan jöttek. Egy magyar zsidó, akit Herzl Tivadarnak hívtak, és aki a Dohány utcai zsinagóga melletti házban született, megálmodta a zsidók államát, a szomszédai pedig az elsők között eredtek álmai nyomába. Ők nemcsak kivándorolni akartak Erecbe, hanem új hazát teremteni ott kávéházzal, színházzal, újsággal, szatírával. A magyarok azzal a céllal alijáztak Izraelbe, hogy haladéktalanul izraelivé váljanak... Igazi cionisták voltak, de hitük szerint a cionizmus lényege nem abban áll, hogy feláldozzuk magunkat a szent hazáért, hanem hogy ott egy normális államot teremtünk és minden percet kiélvezünk. Izráel országában kelt életre a zsidó nép – aztán jöttek a magyarok, és így szóltak hozzá: »Na gyere, gyere, ülj le, együnk valamit...«”

izraelinfo_izrael70magyar_konyv.jpg

 „A 2018-as év elsősorban Izrael állam 70 éves fennállásáról szólt, ezt pedig egy különleges projekttel szerettük volna megünnepelni” – meséli az albumról az Izraelinfo Alapítvány. „Hetven magyar vonatkozású történetet kerestünk és írtunk meg Izrael állam történetében, melyeket egy erre a célra létrehozott weboldalon hetven napon át tettünk közzé, az utolsót - na kiről? természetesen Herzl Tivadarról! a jeles ünnep napján. Sokat tanultunk ezekből a történetekből, mert általuk megismerhettük, hogyan jött létre Izrael állama, kik alapították és kik alkotják ma, milyen értékei vannak – mindezt az ország egy kicsiny keresztmetszetéből nézve, csak a magyar vonatkozású történeteket kiragadva. Szeretnénk, ha minél többen megismernék ezeket a történeteket – és ezen keresztül magát Izraelt is."

Magyarországról Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke írt személyes, megható ajánlást a könyv kiadásához, melyet ezekkel a szavakkal zár:

"...Fontos e könyv, mert bemutatja, hogy mi magyar zsidók nem csak távolról szeretjük ezt a csodálatos országot, de a magyar zsidók az élet számtalan területén alkottak nagyot, Izrael dicsőségére."

Az elegáns kiállítású, 328 oldalas színes albumot a Corvina Kiadó adta ki és a Líra Könyv bolt- és online hálózatában értékesítik április 15-től (bolti ára 3990 forint).

A szerzők közül Fenyves Gabriella és Silló Sándor 2019. május 6-án 17 órakor az Írók Boltjában (Bp. Andrássy út 45.), Politzer Maymon Krisztina és Frank Péter május 11-én 16 órakor a Láng Tékában (Bp. Pozsonyi út 5.) mutatja be és dedikálja az érdeklődőknek az ünnepi albumot.

A könyv Facebook oldala >>

A bejegyzés trackback címe:

https://izraelinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr4514784136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása