friss - hiteles - magyarul izraeli

Izraelinfo

Izraelinfo

A CEU mellett tüntettek Tel-Avivban

Izraelben is a független oktatást pártolják

2017. április 24. - Izraelinfo

sara-salamon-ceu-tlv-45.jpgFotó: Salamon Sára

Szombaton több tucat izraeli magyar és nem magyar tüntetett a tel-avivi Jarkon parkban, a Közép-európai Egyetem ellen hozott intézkedések ellen, illetve a szabad oktatás, a független, kritikus gondolkodás szabadsága mellett. A közel 40°C fokos tikkasztó meleg ellenére meglepően sokan voltak készek lemondani a tengerparti fürdőzésről, és részvételükkel kifejezni a magyar kormány által hozott lépések miatti aggodalmuk és tiltakozásuk mellett azon reményüket is, hogy az ellenségkereső gyűlöletpolitikát az együttműködésre kész, józan hang váltja fel.

Az Izraelinfo Alapítvány által szervezett gyűlésen több rövid beszéd elhangzása után az alábbi, Orbán Viktornak címzett petíciót olvasták fel magyarul, angolul és héberül, melyet aláírások gyűjtése után a hét folyamán a Magyarország Tel-Avivi Nagykövetségnek adnak át. Az eseményről szóló hírt és a petíció szövegét a szervezők átadták a helyi és a külföldi sajtónak is.

gabiberger-ceu-tlv-9533.jpgFotó: Berger Gabi

Petíció

Lent nevezett szervezetek és polgárok, a szolidaritásunkat kívánjuk kifejezni a felsőoktatási törvény módosításai által érintett Közép-európai Egyetem (CEU) mellett, és ennek kapcsán szükségét érezzük annak, hogy ezen nyilatkozatunkkal személyesen is felhívjuk a figyelmet a demokrácia és az emberi jogok fontosságára – országhatárokra tekintet nélkül.

A magyar kormány intézkedése, amely a CEU ellehetetlenítésére irányul és a jövőbeni magyarországi működését fenyegeti, véleményünk szerint sérti az akadémiai szabadságot és ezáltal, a független, kritikus gondolkodás alapértékeit.

Nem tartjuk elfogadhatónak és határozottan tiltakozunk továbbá az ellen is, hogy a fenti intézkedések nyílt és burkolt alapja Magyarországon, kitalált ellenségek elleni uszításra épül, azon belül személyesen egy olyan ember ellen folytatott intézményes kampányra, aki magyar holokauszt túlélőként, vagyonával az idegengyűlölet ellen lép fel, amikor a nyitott és demokratikus társadalom intézményeit – azon belül is a színvonalas és szabad oktatást támogatja.

A fent meghatározott véleményeink és tiltakozásunk közös kifejezésére 2017. április 22-én szolidaritási gyűlést rendeztünk Izraelben, a tel-avivi Jarkon parkban, ahol ezen nyilatkozatot aláírtuk.

 sara-salamon-ceu-tlv-17.jpg
Fotó: Salamon Sára

Fotók: https://drive.google.com/drive/folders/0BywDyRl-7_6IZGNpRGxaZ3Uyd1E

Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/1149985645147927/

Egy eseményen elhangzott beszéd:  http://izraelinfo.com/2017/04/23/ceu-vagy-nem-lenni/

A bejegyzés trackback címe:

https://izraelinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr2012451531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2017.04.25. 14:06:54

Ha már izrál népéből is összegyűltek 30an tiltakozni akkor tuti lemond orbán.

J.R. Ewing 2017.04.25. 14:24:45

Ez a zsidó gyuri bácsi kudarca..... 15 tüntető az őshazában. 1,5 millió dollárért. :-) Vén majom miért nem a csajokat dugja a Carib-on?

Ma Baker 2017.04.25. 14:47:07

Ezt a cikket kissé kontraproduktívnak tartom....
süti beállítások módosítása