friss - hiteles - magyarul izraeli

Izraelinfo

Izraelinfo

Tudta? 15 érdekes tény Izraelről

Izrael kis ország, ennek ellenére nagyon sok területen meglepő adatokat és forradalminak számító eredményeket mutat fel. Összeszedtünk belőlük egy csokorral.

2017. január 21. - Izraelinfo

izrael_muzeum_jeruzsalem.jpg

1 – Izraelben található Földünk legmélyebben fekvő szárazföldi pontja. A Holt-tenger a tenger szintje alatt kb. 420 méterrel fekszik. A víz sótartalmának és sűrűségének köszönhetően azonban ennél lejjebb már valójában nem süllyedhetünk…

2 – A Motorola Israel R&D cég izraeli mérnökei fejlesztették ki azt a mobiltelefon-technológiát, amely lehetővé tette a maroktelefonok gyártását, enélkül máig kisbőrönd nagyságú mobiltelefonokat használnánk.

3 – Izrael az egyetlen ország, ahol a postai bélyeg ragasztója kóser. Mindenki tiszta lelkiismerettel nyalhat…

fotó: Israelpost
fotó: Israelpost

 

4 – Izrael állam területén több ezer régészeti lelőhely található, csak Jeruzsálemben 2000 van belőle. A régészkedés nem csak kellemes időtöltés, de ki tudja, talán még egy felbecsülhetetlen értékű kincsre is bukkanhatunk.

regeszeti-asatas-foto-berger-gabi
Régészeti ásatás – fotó: Gabi Berger Photography

 

5 – Izraelben a legmagasabb az egy főre jutó múzeumok száma. Ez a Tel-avivi Képzőművészeti Múzeum új szárnya.

izrael-muzeum

6 – A Vörös-tenger partján fekvő Eilat kikötővárosa szabadkereskedelmi övezet, minden termék és szolgáltatás áfa-mentes.

7 – Izraelben legmagasabb az egy főre eső komolyzenei zenekarok száma. Állítólag a komolyzene hallgatása növeli az IQ-szintet, amely talán több, e listán szereplő adatot is megmagyaráz…

8 – Izraelben található a legtöbb egy főre vetített startup vállalkozás, ezért az országot néha startup nemzetnek is becézik.

9 – A Római Birodalom második legnagyobb fürdőkomplexumát Izrael területén építették. A 2000 éves Hamat Gader-i fürdőbe látogatók ókori stílusban élvezhetik a fürdőzés gyönyöreit.

Római fürdő Hamat Gaderban - fotó: Ventura Daniel / Wiki
Római fürdő Hamat Gaderban – fotó: Ventura Daniel / Wiki

 

10 – Izrael tengerpartja mentén 137 strand található. Mivel a napsütéses napok száma egy évben 318, a tenger, a szörfözés és a – homokon, háló nélkül játszott – strandtenisz (matkot) szerelmeseinek Izrael maga a paradicsom.

11 – A koktélparadicsom is izraeli találmány.

fotó: Peter Frank Photography
Koktélparadicsom a tel-avivi Carmel piacon – fotó: Peter Frank Photography

 

12 – Izraelben, Jaffón működik a világ egyetlen olyan színházi társulata, amelynek minden tagja vak, illetve süketnéma. Előadásaik előtt a látogatók egy olyan étteremben kezdik az estét, ahol teljes sötétségben fogyasztják el a vak pincérek által felkínált menüt.

13 – Izraelben fejlesztették ki a közösségi elven működő navigációs szoftvert, a Waze mobil alkalmazást.

kosher-panama-waze-1

14 – Izraelben a legmagasabb a diplomások száma a lakosság körében. A Weizmann Intézet a „The Science” magazin szerint a legjobb egyetem a világon, ahol egy természettudós kutatást végezhet.

15 – Izraelnek annyira változatos a domborzata, hogy területén egy egész kontinensnyi toposzféra található: van sivatag (amely az ország közel 60 százaléka), mediterrán és szubtrópusi táj, valamint több száz méteres hegyvonulatok.

izeaeli táj
Izraeli táj – fotó: Gabi Berger Photograpy

Politzer Maymon Krisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://izraelinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr5812144105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szil_ 2017.01.23. 11:25:56

„11 – A koktélparadicsom is izraeli találmány.” > ehhez illene valami elfogadható magyarázatot ÉS hivatkozást adni
„... több száz méteres hegyvonulatok” > ez mi a csudát akar jelenteni?

+1: Nem kötözködni akarok, de ez így viccesen hangzik: „9 – A Római Birodalom második legnagyobb fürdőkomplexumát Izrael területén építették.” > Bármilyen meglepő, de a Római Birodalom második legnagyobb fürdőkomplexumát a Római Birodalom területén építették. :)

2017.01.24. 13:39:43

A koktélparadicsom, csak úgy, mint a fekete paradicsom, svájci találmány.
Mondjuk Izraelben kicsit jobb az éghajlat a termesztésére, már amennyiben van elegendő víz az öntözéséhez. Mint tudjuk Izrael nem egy víz nagyhatalom, sőt az ország egyik legnagyobb problémája a vízhiány.

"7 – Izraelben legmagasabb az egy főre eső komolyzenei zenekarok száma. Állítólag a komolyzene hallgatása növeli az IQ-szintet, amely talán több, e listán szereplő adatot is megmagyaráz…"

Érdekesség, hogy a 2016-ban készült PISA jelentés szerint Magyarország és Izrael szinte fej-fej mellett végzett. Nálunk is ilyen magas lenne az átlag IQ szint?

charles dawkins 2017.03.16. 22:07:47

Vizhiány?
Olcsóbb a víz m3 ára mint itthon...
süti beállítások módosítása