friss - hiteles - magyarul izraeli

Izraelinfo

Izraelinfo

13 étel, amit muszáj megkóstolnod, ha Izraelben jársz

2017. január 13. - Izraelinfo

10-kotelezo-izraeli-etel.jpg

Az emberek sokféle okból utaznak: van, akinek a tengerpart, másoknak a hegyek, a hajnalig tartó bulik vagy a kikapcsolódás a legfontosabb egy nyaraláson, nekem biztosan az egyik első szempont a kaja. Én igazából az ételeken, ízeken keresztül kapcsolódom először az új országokhoz. Így történhetett, hogy kiköltözésem óta majdnem tíz kilót híztam, mert még mindig mindent meg akarok kóstolni, aztán megfőzni (és persze egy recept nem recept, szóval van pár próbakör a tökéletes fogásig). Most megírom, szerintem melyik az a tíz étel, amit muszáj megkóstolni Izraelben.

1. Humusz, maszabacha

humusz ful

Az igazi izraeli kaja, ami eredetileg arab, de már az ókori egyiptomiak is fogyasztották. Igazából vízválasztó étel is, csak szeretni vagy utálni lehet, sokan mégsem kóstolják meg, pedig nagy veszteség kihagyni. Sokféle változatban készül: a legegyszerűbb csicseriborsóból, citromléből, fokhagymából, olívaolajból és tahiniből áll. Az én kedvencem, a maszabacha meleg, krémes, tele főtt csicseriborsóval. A másik kedvencem a 'humusz ful', ami olyan mintha a tetejére lencsefőzeléket raktak volna (a ful valójában fava bab). És ami a legjobb: hogy mindezt friss, meleg pitával tunkolva esszük, semmi finomkodás. Mellé egy fél nyers hagymát, ami itt valahogy istenien édes, és kemény tojást adnak még. És nyilván mindenkinek megvan a kedvenc helye, vagy akár több, is ahol a legjobb humuszt adják.

2. Falafel

falafel-haim-yosef

Nem kérdés, az egyik alapvető eleme az izraeli konyhának. Eredete szintén homályba vész, mert akár Európában a rétest, ezt minden közel-keleti ország sajátjának hiszi. Meglepő fordulat: a falafel csicseriborsóból készül – fűszeres darált csicseriborsó olajban kisütve, kicsit olyan, mint egy fasírt. A legtöbbször persze pitában eszik, de remekül illik humusz mellé is. Egy igazi izraeli ebéd állhat falafelből humusszal és meleg pitával, sok salátával.

3. Tahini

tahini

A tahini eredetileg csak a szezámmagpaszta neve, de az ebből készült szószt is így hívják. Szintén fura lehet elsőre, és sokan nem szeretik. Én azóta érzem magam igazi izraelinek, mióta tényleg mindenhez képes vagyok tchinát enni. Ez a paszta rengeteg itteni ételnek az alapját képezi: ezt teszik salátákra, pitába a swarmához, a humuszba, de használják édességekhez is. Az itteni gyerekek nem vajas-mézes kenyeret esznek, hanem datolyamézes-tchinás kenyeret. Amikor ezt először hallottam, nagyra kerekedett a szemem, de kipróbáltam, és tényleg isteni, főleg pirítós kenyéren vagy kalácson.

4. Knaffe

kanafeh-or-kaplan

Az arab desszertek királynőjének is nevezik ezt a méltán híres, szintén az egész Közel-Keleten ismert édességet. Belül édes sajt és tészta, a tetején pisztácia. A tetején lévő tésztaszálakat kadaifnak hívják. Ez valójában nem más, mint egy vékony cérnametélt – úgy készül, hogy a folyékony tésztát forgó vaslapra csorgatják. Többnyire olvasztott vajjal keverve és sziruppal átitatva készítik el, különböző édességek formájában. Én személy szerint azért rajongok érte, mert ha jól készítik, nem olyan édes, mint az arab édességek általában; a sajtréteg könnyű és krémes, a kadaif meg a pisztácia ropog a tetején. Néha nem sima sziruppal öntik le, hanem tesznek hozzá rózsavizet vagy narancsvirágvizet is. A legjobbat egy jafói görög étteremben ettem, amiről azt olvastam, hogy már csak ezért a desszertért is érdemes odamenni – ezt megerősítem.

5. Saksuka

shakshuka

Egyszerűen az izraeli lecsó, sokáig főzött paradicsommártás kaliforniai paprikával, rengeteg hagymával, fűszerekkel, a végén tükörtojással sütve. A lényege a sok érett paradicsom és az izraeli fűszerek. Alapvetően sok római kömény, só, bors, de lehet zaatar fűszerkeverékkel is bolondítani. Van egy zöld változata spenóttal, és sokszor készítik padlizsánnal, egy itteni feta sajttal a tetején. Péntek reggel, bevásárlás után, finom kaláccsal nincs is jobb ennél.

6. Kube-leves

206-kibbeh-soup-balaboosta-1425633069

Zahó (arámi nyelven Zakho) város az iraki Kurdisztánban, néhány kilométerre az iraki–török határtól található. Évszázadokkal ezelőtt elsősorban zsinagógáiról és jelentős zsidó közösségéről volt híres, Asszíria Jeruzsálemének is nevezték. A zahói zsidók szinte teljes csoportja Izraelbe vándorolt az 50-es években. A múlt szellemét és emlékeiket vitték mindössze magukkal, köztük az ún. kube hamousta levest, amely a mai Izraelben nagy kultusznak örvend. Három változata a legnépszerűbb: a vörös, céklás; a kissé édeskés, lágyabb paradicsomos és a zöld. Nekem volt szerencsém igazi kurd felmenőkkel rendelkező családnál enni ilyet Jeruzsálemben, azóta is a számban van az íze. Na most a leveses változaton kívül is van millió féle olajban sült kube is, sokféle töltelékkel, a sajton a húson át az édes változatokig. Mindenféle nevük van attól is függően, miből készül a külseje: grízből, bulgurból, rizsből, sőt akár sütőtökös lisztes keverékből is. Szóval, lehet egész utazást szervezni csak a kube megismerésére!

7. Szambuszak

sambusak - szambuszak

A szambuszak egy egyszerű töltött tészta, amit az igazán jó helyeken a szemed előtt tesznek be a kemencébe. Az én kedvencem a bolgár sajtos, de van húsos változata is. Akár ebédnek is elég, akkora adagokat tudnak csinálni. Ha Jafón sétálok, tökéletes ár/érték arányú gyors kaja.

8. Israeli Breakfast

israeli-breakfast-tel-aviv

Ha valamiért imádok itt élni, az a reggeli. Az izraeliek igazán tudják, mi kell egy igazi reggeli fiesztához. Ennek a bőséges reggelinek az eredete még a kibucokhoz köthető, ahol sokan ettek egy asztalnál, és kipakoltak mindenfélét, amiből mindenki megtalálhatta a kedvére valót. Most ezt lehet átélni kicsiben. A reggeli tartalma 2 tojás kívánság szerint elkészítve, 5-6 féle kis apróság (tonhalkrém, labane, thina, sajtkrém, feta sajt, olajbogyó stb.), egy kis izraeli saláta, kávé és frissen facsart gyümölcslé. Ha igazán végigeszel mindent, akkor vacsoráig nem is kell más. Én még otthon is reprodukálom néha, tökéletes késői reggeli a hétvégén.

9. Szabich

sabich

Iraki eredetű népi étel, ami nagyon elterjedt Izraelben. Szintén pitában eszik. Lényege a sült, grillezett padlizsán, amihez mindenféle finomságot tesznek még. Például salátát, krumplit, kemény tojást, és az elmaradhatatlan humusz és thina is benne van ebben a csodálatos szendvicsben.

10. Madzsadra

madzsadra

A madzsadra (Mujadarrah) egy libanoni étel, egyszerűen lencsés rizs, amit isteni keleti fűszerekkel ízesítenek: fahéjjal, római köménnyel, korianderrel és sok-sok sült hagymával keverik össze. Önmagában is megállja a helyét, de akár köretként is tálalható.

11. Malabi

mtmxnzy0mji3mti2ota0odqy

Egy újabb megosztó izraeli étel, szintén vagy utálják vagy imádják az emberek - én persze ezt is szeretem, de én rajongok az összes keleti dologért, a rózsavíz is nagy kedvencem. A malabi egy kukoricakeményítőből készült tejes puding, aminek a tetejére klasszikusan rózsavizes szirupot és pisztáciát tesznek. A kedvenc helyem, a Hamalabia négy-ötféle szirupot tart mindenféle plusz szórásokkal, mint karamellizált tört mogyoró, kekszmorzsa, mindenféle egyéb magok.

12. Rugelach

rugelach

Ez a kis finomság valószínűleg a világ minden táján megtalálható már. Eredetileg nagy valószínűség szerint valahol egy galíciai stetlben készülhetett rugelach; ezt a sütit végre mi, askenáziak hoztuk ide. A húgom izraeli látogatása után egyfolytában erről beszélt. Alighanem itt a legbrutálisabb ez az édesség, szinte folyik belőle a csoki, nem lehet szépen enni, az ember garantáltan fülig csokis és cukros lesz tőle. Az a fajta süti, amitől igazából már attól bűntudatom lesz, ha ránézek.

13. Tabulé (tabbouleh)

download

A tabulé az egyik legismertebb közel-keleti étel. A Földközi-tenger keleti partvidékének (Libanon, Izrael) szinte minden ízét és jellegzetességét magában foglalja. A tabulé egyik különlegessége, hogy a petrezselyemzöld nem fűszerként, hanem kifejezetten salátalevélként szerepel benne. Ez egy petrezselyemsaláta bulgurral, vagy petrezselymes bulgur saláta, attól függően, épp mi van túlsúlyban. Fogyasztják pitába töltve is mindenféle mellé, sőt a drúz pitába is ezt teszik a labanére. Van benne még menta, paradicsom, uborka apróra vágva. Én sok mentával és kevesebb petrezselyemmel szeretem, bulgur túlsúllyal, de szerencsére jól variálható saláta! Alapfokú Izrael-kóstolónk végéhez értünk. A sor természetesen még bőven folytatható, a további ötleteket kommentben várjuk!

Szabó Orsi (Macesz)

A bejegyzés trackback címe:

https://izraelinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr7412122303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.01.14. 00:28:50

Israeli Breakfast: ugy tudom, halat es tejtermeket nem ehetnek egyutt, sot, kulon asztalon, egy harmadik asztal elvalasztokent kozottuk, szoktak talalni, hogy "veletlenul" se lehessen ugyanarra a tanyerra szedni egy pl svedasztalos esemenyen. Tevedek...? Itt gondolok a tonhalkrem-sajtkrem-feta sajt kinalatra, es hogy "vegig eszik". Ugy tudom, 4 oran belul nem ehetnek hust is es tejtermeket is.
Rugelach: nem csak csokoladeval toltik, hanem ezer valtozata van, en a diosat es a pisztaciasat szeretem a legjobban. Erdemes elmenni a kifejezetten kosher boltba venni, ha Izraelen kivul akarsz venni belole, mert egyes peksegek belekevernek olyasmit is, ami nem belevalo, pl elesztot vagy sutoport, ami az egeszet elrontja.
A falafelen es a humuszon kivul a tobbi kajat nem ismerem, de majd egyszer kiprobalom :)

2017.01.14. 10:49:35

Míg a kelet-európai zsidó ételekből sok kedvencem van, a kinti konyha nekem annyira nem jött be. Még jó, hogy volt a családnak argentin vonala, így minden este egy steak house-ban ettünk. Ez megmentett :)

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.01.14. 10:50:57

mmmmm falafel imádom

@vanvelemenyem: nem mert a hal nem minősül sem húsnak sem, tejfélének semleges étel. Ezért lehet őket együtt enni.

Bárváz 2017.01.17. 09:36:41

@vanvelemenyem: halat, és tejes ételt lehet együtt. Amire te gondolsz, az egyrésztől az a törvény erejű szokás, hogy húst, és halat nem eszünk egyszerre, illetve nem tesszük egy asztalra. Ezért szokott a menüben előételként szerepelni a hal és mielőtt húst ennénk, elválasztást csinálunk. (eszünk egy kis kenyeret, vagy iszunk valamit)
Másrésztől a tejes husos esetében tej után rögtön lehet (elválasztás után) husost enni, husos után pedig 6 órát szokás várni míg lehet tejeset enni ( szokás a 6- óra várakozás húsevés előtt a kemény sajtok esetében)
süti beállítások módosítása