friss - hiteles - magyarul izraeli

Izraelinfo

Izraelinfo

Izrael mesés őszi világa

2017. október 31. - Izraelinfo

A hőség elszállt, elmúltak az ünnepek, már a tengervíz is lehűlt, a hideg éjszakák és az egyre rövidülő napok biztosan jelzik, hogy feltartózhatatlanul megérkezett az ősz. Izraelben leginkább az őszi időjárás kedvez a kirándulásoknak, a levegő hőmérséklete kellemes, már nincs túl meleg, irány hát a természet lágy öle! A talknsave.net új izraeli mobiltársaság honlapján az alábbi őszi programokat ajánlja.

„Tánc az esőben”

Elő az ernyőkkel! - fotó: Kallos Bea

Országunk egyik csodája és természeti adottsága, hogy az év hét hónapjában egyáltalán nem esik itt eső. Mindenki tudja, hogy bátran tervezhetünk egy nyáresti esküvőt, a fényes eseményt biztosan nem mossa majd el egy nyári zivatar. De éppen ezért, az első őszi esőcseppek megjelenése a hosszú forró nyári hónapok után ünnepi alkalom Izraelben. Neve is van ennek az első esőnek: Joreh. Amikor ez beköszönt, az izraeliek újra kisgyermekként örülnek, Te se hagyd ki az élményt, enged, hogy az esőcseppek végigtáncoljanak az arcodon, élvezd a pillanatot.

„Itt az idő, túrázz egy nagyot”

Pihenő túrázók - fotó: Berger Gabi

Mindannyian tudjuk az izraeliek imádnak kirándulni, nos erre leginkább ősszel van lehetőségük. Az időjárás már/még megfelelő a szabadtéri programokra, legyen szó hegymászásról, sivatagi gyalogtúráról vagy csak egy kis bóklászásról a közeli erdőben. A legtöbb természetvédelmi területen vannak kiépített pihenőhelyek, jó programnak ígérkezik egy kis kirándulással egybekötött családi-baráti piknik a szabadban.

„A madárlesők álma”

Pelikánok az Agmon Hefer parkban - fotó: Szilágyi Ildikó

Az október igazi örömünnep a madárvilág szerelmeseinek. Izrael a vándormadarak ismert pihenőhelye, évente kétszer több millió szárnyas tölt el pár napot a Szentföldön, hogy aztán felfrissülve folytassa útját a világ legzsúfoltabb és leglátványosabb repülőfolyosóján. Októberben leginkább Szibériából és Nyugat-Ázsia hidegebb pontjairól érkeznek a madarak, az első látogatók a fehér pelikánok, a  darvak, a fekete gólyák és a sasok, de ilyenkor vendégeskedik nálunk a fekete szárnyú székicsér (Glareola nordmanni) és a verébfélék családjába tartozó gébics is.

„Az őszi avar színkavalkádja”

Gránátalmafák - fotó: Igal Slavin

Tévedsz ha azt hiszed itt elmarad az évszak legszebb része. Talán kevesebb helyen és némileg rövidebb ideig, de ugyanúgy átélhetjük az őszi avar zizegését, a kora esti ködöt, a nyugalomra készülő természet édes-búskomor hangulatát. Ha teheted kirándulj a Hermon-hegyen, ahol a sárgás vörösben izzó lombkorona nosztalgiára csábít, szedj gránátalmát vagy csak sétálj a terhüktől megszabadult aranybarnába burkolódzó szőlőtőkék között.

„Őrült Marathon”

Marathon 2016 - fotó: Berger Gabi

Ha szabadtéri edzésekről van szó, jobb ha ki sem kezdesz egy izraelivel. A világ többi részével ellentétben az izraeliek az év nagy részében szabadtéri edzéseket tartanak. Egész évben futószezon van, mindig formában maradhatsz. A legtöbb futóversenyt ősztől tavaszig tartják, minden hónapban új kihívásokkal nézhetsz szembe az ország több pontján megrendezett marathoni versenyeken. Így nem csak az edzettségi szintedet tarthatod magasan, de megismerhetsz néhány új helyszínt is.

Közeledő esőfelhők, fotó: Berger Gabi

Az ősz héber neve sztáv, ilyenkor az időjárás kiszámíthatatlan, lehet, hogy épp nyarat meghazudtoló meleg lesz, de az sem kizárt, hogy erős szél fúj, vagy egy alapos zápor elől kell zárt helyre menekülni. Egy biztos, az egyik legszebb izraeli dalt az őszről Shimson Chalfi írta: „ A levelek már elhagyták a kert és az erdő fáit, s messzi felhők között lovagolnak a dideregve bujkáló csillagok között.”

A bejegyzés trackback címe:

https://izraelinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr3613120700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása